Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Πάστα Φλώρα για μηδέν χοληστερίνη .


Μια συνταγή για ζύμη πάστα Φλώρας που δεν έχει βούτυρα και άλλα «διαιτητικά» και είναι ιδανική για δίαιτα χοληστερίνης αλλά είναι και νηστίσιμη για όσους θέλουν ένα νόστιμο γλυκάκι σε περιόδους νηστείας .

Επειδή είναι η βασική συνταγή για κουλουράκια λαδιού , όση ζύμη περισσέψει την πλάθετε κουλουράκια σε ότι σχήμα θέλετε.

Εάν χρησιμοποιήσετε ένα ταψάκι διαμέτρου 24-26 εκατοστών και το ποτήρι που θα χρησιμοποιήσετε για μεζούρα είναι ένα κανονικό των 270-280 ml , τότε θα σας περισσέψει ζύμη για ένα ταψί κουλουράκια .

Τα υλικά:
1 ποτήρι λάδι (ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο ή μισό μισό)
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
1 ποτήρι ζάχαρη
2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
1½ κουταλάκι του γλυκού
baking powder
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει , περίπου 1 κιλό για κανονικό ποτήρι)

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180-190 C στον αέρα.

Βάζουμε σε ένα μπολ το λάδι , το χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη. Βάζουμε το γαρύφαλλο, την κανέλα και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί λίγο η ζάχαρη .

Ανακατεύουμε το μισό αλεύρι με το baking powder και την σόδα και ξεκινάμε να ρίχνουμε στο μείγμα ανακατεύοντας καλά και στην συνέχεια ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι , τόσο ώστε να μην κολλάει στο μπολ αλλά να μην είναι και πολύ σφιχτή η ζύμη.



Λαδώνουμε το στρογγυλό ταψάκι και στρώνουμε την ζύμη σε πάχος περίπου ½ εκατοστό , το ίδιο και για τα τοιχώματα .

Ρίχνουμε την μαρμελάδα της αρεσκείας μας περίπου 400-450 γραμμ. και φτιάχνουμε για ντεκόρ όσο πιο ψιλά μπαστουνάκια μπορούμε σε ότι σχέδιο θέλουμε .

Την βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα η ζύμη , όχι πιο πολύ γιατί θα σκληρύνει πολύ .

Την αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν την κόψουμε.



Με την υπόλοιπη ζύμη πλάθουμε κουλουράκια σε ότι σχήμα θέλουμε ή κάνουμε ένα ρολό με μαρμελάδα .

Και τα 2 τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα ψήνουμε στους ίδιους βαθμούς μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.


Καλή επιτυχία και καλή όρεξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: